Psi nemaju pojam o vremenu. Žive u sadašnjosti, u trenutku. Ne razmišljaju o prošlosti i budućnosti. Međutim, umeju da zatrpavanjem skladište hranu... Možda ima tu još nečeg, ali verovatno instinktivno, a manje promišljeno olakšavaju sebi život. Kao što ih kada čuju grmljavinu, instinkt vuče da se sakriju od nevremena, što im omogućava da dožive budućnost.

Ako neku radnju za čije je izvođenje nama potrebno iskustvo, a životinja, naročito neka vrlo mlada životinja, izvodi bez iskustva ne znajući cilj radi kojega se ta radnja vrši, onda se obično kaže da je radnja instinktivna.

285a

Pamćenje pasa je asocijativnog karaktera. Asocijativnim pamćenjem povezuju određeno mesto, čoveka, psa... sa osećanjem koje mu je donelo. Može biti pozitivno i negativno. Ukoliko se pas npr. potuče sa belim psom i taj događaj izazove loše osećanje, pas u budućnosti može da ima problem sa belim psima jer će svaki beli pas u njemu buditi negativno osećanje.

S druge strane psi imaju i kratkotrajno pamćenje koje može trajati sekund, a može i nekoliko minuta. Ipak najčešće je manje od trideset sekundi. Zbog toga neke metode disciplinovanja poput nagrađivanja ili korekcije, treba što pre uraditi, jer to je period u kojem psi mogu da shvate na šta se vaša reakcija odnosila tj. razlog zbog kojeg je usledila.

Psi ne vole promene, ali se na njih veoma brzo prilagođavaju, daleko brže od nas... Zbog tog življenja u trenutku, psi ne sažaljevaju sebe ukoliko izgube nogu, vid, sluh... Koriste maksimalno ono što im sadašnjost pruža. Ostali psi takođe ne sažaljevaju druge takvih nedostataka jer im je bitno ponašanje i stabilnost psa – mentalna, ne fizička.

Nesumnjivo je od ogromnog značaja poznavanje pasa. Trudite se da izbegavate humaniziranje psa. Oni će se prilagoditi našim željama i uslovima koje im pružamo. Ali neretko, način života koji mislimo da je dobar za njih, zapravo im je neprirodan i pre ili kasnije počeće da pokazuju manje ili više problematično ponašanje.

Ono što se čoveku čini kao mala promena, psima može da predstavlja ozbiljan problem koji može da ga poremeti, uznemiri, učini apatičnim, letargičnim, depresivnim, agresivnim, fobičnim, opsesivnim... Pravilnim vaspitanjem i prihvatanjem da su im potrebe i percepcija drugačiji od naših pas će postati zadovoljan i stabilnog ponašanja.