Pravilno vaspitanje


69aPseći život u ljudskom svetu prepun je neprirodnih uslova: život u zatvorenom ili ograđenom prostoru, nedostupnost mnoštvu prirodnih zvukova, oblika, prizora, pojava... Pošto smo ih smestili u stanove, kuće, dvorišta, jednostavno rečeno uzeli iz prirode – dužni smo da znamo koje su njihove potrebe i pomognemo da ih ispune.

Priroda je uredila da kanidi koji žive u divljini nemaju problem u ponašanju. Pripitomljavanjem, načinili smo prvi korak odvajanja psa od prirode i udaljili ga od njegovih potreba i iskonskog načina života. Ipak, da se učiniti dosta toga što će simulirati život koji vode u prirodi.
Ispunjavanje psećih potreba, ne znači samo doneti im vodu i hranu pred njušku, izaći kako bi obavili fiziološke potrebe, poigrati se s njima i obezbediti sigurno i toplo mesto za spavanje. Psi žive u čoporu u kojem postoji jasna hijerarhija sa vođom na čelu i jasnim pravilima unutar njega. Svakodnevno migriraju u potrazi za plenom. To su pseće potrebe koje moramo ispunjavati.

Veza psa i čoveka ostvaruje se šetnjom i hranom; a disciplina i pokazivanje ljubavi daju joj pravi oblik. To su činioci koji objedinjeni predstavljaju – pravilno vaspitanje.