68acLjudi su u zabludi da je pseći život prazan, tužan i nesrećan ukoliko ne dobija mnogo maženja. Psu je potrebno pokazati i takvu vrstu nežnosti, ali nije najneophodnija. Količina ljubavi prema svom psu ne meri se vremenom provedenim mazeći ga i igrajući se s njim. To nikako ne može biti zamena za šetnju. Treba da sledi nakon nje, ili kada je pas miran, poslušan, kada je uradio nešto dobro. Tada mnogo prirodnije i potpunije prihvata takav način pokazivanja ljubavi.
Nakon strukturirane šetnje koja predstavlja šetnju po pravilima – u kojoj pas ne pokazuje probleme u ponašanju – poigrajte se s njim, pomazite ga... Pokažite pozitivnu emociju koja će biti potvrda da je radio pravu stvar. Tako nadograđujete pseću stabilnost. Ako je ispoljio nepoželjno ponašanje, a onda na vaš zahtev to i učini – pravi je trenutak da pas oseti da vas to čini srećnim.
Nagrada za vašeg psa može biti igra s vama, ali i igra s njemu dragim psom ili omiljenom igračkom. Zato je bitno da ima jednu ili nekoliko igračaka.
Posle šetnje pas treba da jede. A nakon toga, psi najčešće vole da spavaju. Šta će vam bolji dokaz da je smiren i da se lepo oseća od opuštenog sna.

Ne treba ga maziti dok laje, reži, pokazuje dominaciju, agresiju, strah, uznemirenost, hiperaktivnost... To su stanja u kojima pas ne može na pravilan način da protumači i prihvati značenje maženja zbog percepcije koja se razlikuje od ljudske.