Uličnim psima hrana je najčešće veoma teško dostupna, naročito zimi, kad je temperatura u minusu. Ugroženi su u saobraćaju i mnogi ih smatraju smetnjom u gradovima. Ipak niko drugi, do mi ljudi nismo odgovorni za toliki broj uličnih pasa. Glavni uzroci su: neodgovorno vlasništvo ispoljeno napuštanjem pasa i nerešavanje problema na ispravan i sistematski način.

Agresivnost kod uličnih pasa, najčešće se javlja dok brane teritoriju, mlade ili hranu. Ujedi pasa koji žive uličarskim životom retki su jer su najčešće vrlo stabilni psi, a kada napadaju gotovo uvek im je cilj pre svega da oteraju ljude, a gotovo nikada da ih ozbiljno povrede.

94aBriga o uličnim psima
Ako se staramo o uličnim psima – baš zbog toga što su psi teritorijalna bića – ne treba im buditi teritorijalni instinkt redovno im ostavljajući hranu na istom prometnom mestu poput trotoara ili punih parkova. Ukoliko nemaju kućicu, ostaviti im hranu i vodu sa strane, negde na travi ili pored nekog grma gde im niko neće smetati niti će oni smetati prolaznicima.
U slučaju da imaju kućicu, ostavljajte pored nje, ne zadržavajući se dugo jer u suprotnom im se budi instinkt čopora i u vašem prisustvu mogu početi da kidišu na prolaznike.
Vodite računa da se hrane jednom ili dvaput dnevno, kako se ne bi ugojili. Ne hranite ih ako već postoje osobe koje brinu o njima: dobijajući više hrane nego što je potrebno udebljaće se i ulenjiti, a i njima je potrebna kretnja i vežba. Ne nutkati ih hranom, ne gurati im je pod njušku, niti ići za njima u želji pošto-poto ih nahraniti i zadovoljiti svoja osećanja.

Ulični psi moraju se sterilisati, kastrirati, vakcinisati protiv besnila i zaraznih bolesti i čipovati (neki psi umesto mikročipa pod kožom, na uvetu imaju tetovažu). Poželjno je da im se stave lako uočljive ogrlice. Poštujući CNR program (uhvati-steriliši-vrati) sprečava se dalje razmnožavanje i umanjuje opšta agresivnost ovih pasa, a u potpunosti eliminiše prirodna agresivnost koja nastaje za vreme razmnožavanja.
Čipovanjem vlasničkih pasa isto tako sprečava se uvećanje broja pasa na ulici jer onemogućava vlasnike da napuštaju svoje pse, pošto se očitavanjem mikročipa vlasnik veoma lako pronalazi.

SNIMAK SADRŽI UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ