Dominacija je kontrola i mogućnost usmeravanja drugih; menjanje i zaustavljanje tuđih akcija i u mentalnom i u fizičkom smislu. U prirodi najdominantniji psi su lideri. Pas se rađa kao dominantan i nijedan čovek nije u stanju da izmeni nivo njegove dominacije. Ali mora je držati pod kontrolom.

50aZnakovi dominiranja 
1. Pas stavlja deo svog tela preko dela tela drugog psa. 
a) „T“ položaj – vrlo čest i jedan od najizrazitijih načina kojima se pokazuje želja za dominacijom. Dominanta jedinka se približi, zauzme stav na boku drugog psa stavljajući joj glavu na leđa, rame ili blizu glave, ponekad gurajući ga napred dok drugi pas ne pokaže znake potčinjavanja. Dominantni psi, na to se neće pokoriti i izbiće tuča.

b) Naskakanje, zauzimajući pozu parenja često je ili varijacija „T“ pozicije ili njen nastavak. Kada pas naskakuje na drugog istog pola, to nema veze sa seksom niti seksualnom zbunjenošću. Njegovo socijalno značenje vredi podjednako i za mužjake i za ženke jer i ženke se mogu koristiti naskakivanjem. Potčinjen ostaje nepomičan.

c) Stavljanje prednjih udova na leđa

d) Stajanje nad psom koji leži.

2. Gledanje pravo u oči. Pas se približava direktno njuškom i očima uprtim u drugog psa

3. Pas ulazi u prostor drugom psu u cilju preuzimanja njegovog prostora . 
a) Udaranje ramenom je ponekad način na koji dominantan pas prisiljava sve druge životinje da mu se maknu s puta.
b) Naslanjanje je suptilna verzija udaranja ramenom. Pas priđe drugom psu i onda se nasloni na njega.

Dominantno-agresivno
Ako je pas u dominantnom položaju, a telo se blago nagne napred znači da je pas spreman da iz dominantnog stava napadne. Najčešće se javlja pri susretu dva dominantna psa i to najčešće pred kraj ritualnog plesa pozdravljanja. Dlaka se nakostreši, pokreti su spori, sigurni i odlučni. Održavaju kontakt očima. Često podižu rep veoma visoko i veoma brzo mašu njime. Neki pokazuju i jasnije znake upozorenja poput režanja, pokazivanja zuba ili lajanja; ali odsustvo ovih znakova ne znači da nisu spremni da napadnu, jer tišina vrlo često prethodi napadu.