168aCarstvo: Životinje (Animalia)

Razdeo (Phulum): Hordati (Chordata)

Podrazdeo (Subphulum): Kičmenjaci (Vertebrata)

Klasa (Classa): Sisari (Mammalia)

Red (Ordo): Zverovi (Carnivora)

Familija/Porodica (Familia): Psi (Canidae)

Rod (Genus): Canis

Vrsta (Species): Kojot (Canis latrans)

 

Reč kojot potiče od drevne astetske reči coyotl što znači pas koji laje. Takođe, poznat je i pod nazivom četkasti ili prerijski vuk jer mu je život obično vezan za travnata staništa, ali nazivaju ga i šakal Severne Amerike.

Izgled

Kojoti su upola manji od vukova. Visoki su u grebenu do 55 cm, teški 7–20 kg, a dugački oko metar. Uske njuške, velikih, podignutih ušiju i dugačkih nogu, a rep je crnog vrha.

Način života

Većina ne živi u čoporima već kao šakal u parovima ili manjim porodičnim grupama.

Kao i vukovi svoju teritoriju koriste da love i da se pare. U svakom slučaju njihove teritorije su mnogo manje od vučjih, obično površine od 14 do 65 kvadratnih kilometara. Upareni kojoti ostaju partneri za ceo život. Pare se u kasnu zimu. Leglo čini oko 5 štenaca.

Spadaju u najbrže trkače među kanidima. Bez napora dostižu brzinu 40–50 km/h.

Hrana

Jedu što i vukovi, ali je retkost zajedno ih naći na jednom mestu. Ipak hrana kojota raznolikija je od vučje. Najviše love zečeve i glodare zbog čega su zapravo korisni za farmere jer ubijaju te životinje na pašnjacima. Ali hrana su im i jeleni, ribe, žabe, voće, trava, bobice, insekti, veverice...

Stanište

Kojot živi samo na jednom kontinentu – Severnoj Americi. Naseljavaju sam jug tog kontinenta sve do Aljaske i severa Kanade. Nastanjuju različite vrste terena, najčešće travnate. Ima ih u planinama, šumama, ali i pustinjama i pustarama.