Razmnožavanje


38aŽenke su seksualno aktivne samo dok su u teranju. Mužjaci su spremni tokom čitave godine. Ali ako neko misli da zbog toga većinu vremena pate – nije u pravu. Nisu frustrirani jer su seksualno uzbuđeni samo u prisustvu ženke koja se tera ili kad osete njen miris.

Utemeljeno je mišljenje da u vreme sezone parenja, jedino što psi rade je – parenje. Ali pseći seks je mnogo više od „pseće poze“, kako to mnogi misle. Ženka, iako je u teranju, ne pristaje tako lako, a mužjaci su spremni dobro da se potrude oko nje. Pre samog parenja ženka kontroliše situaciju, što je potpuno prirodno, jer ona mora uložiti toliko mnogo energije u postupak začeća, rast štenadi u maternici, okot i brigu o leglu.

Apropo tvrdnji o promiskuitetnosti kanida bitno je znati da se divlji kanidi mogu udvarati satima – što je ređa pojava kod domaćih pasa – a ponekad se udvaranje može prekinuti i nastaviti idućeg dana. Divlji kanidi mnogo su izbirljiviji, naročito od rasnih domaćih pasa kod kojih je neuspešno sparivanje vrlo retko jer čovek forsirao primerke koji su skloniji razmnožavanju. Zato ženke i imaju dva teranja godišnje, a ne jedno kao vuk od kojeg su nastali. S druge strane, samo 2,4 posto udvaranja pasa u divljini završava se polnim odnosom.

Osim toga mnogi psi monogama su bića: kojot, šakal, vuk... Alfa par ovih vrsta ostaje zajedno tokom života, ne menjajući partnera. Izuzetak je ako strada jedno od njih.