Pridržavajte se rasporeda, koju će činiti ista ili bar približno ista dnevna aktivnost. Trudite se da među danima bude što manje razlika u trajanju ukupnih dnevnih šetnji. Ne dozvolite da psu pet dana jedina fizička aktivnost bude samo vršenje nužde ispred zgrade, a onda šestog trčite kilometrima.
Šetnjom i disciplinujete psa jer ona prava šetnja podrazumeva određena pravila: treba da bude strukturirana i jednostavna. Ukoliko ima pravu formu, učvršćuje vašu poziciju vođe.

Šetnju čine:
1. Šetnja na povocu – ogrlica treba da bude visoko na vratu, dakle am treba izbegavati. Povodac treba da bude olabavljen, ali razmak između vaše šake i vašeg psa što kraći. Pas hoda pored vas ili blago iza vas. Ako je ispred onda je on vođa.

149a150a

71a2. Šetnja bez povoca – osim u slučaju da pas pokazuje ozbiljne probleme u ponašanju ili je opasan, šetnja ne znači da je pas sve vreme na povocu. Ipak i tada treba da postoje pravila. Pre svega ne dozvolite psu da bude više od 15-ak metara od vas. Čim se udalji više od toga – pozovite ga. To je period kada možete da mu bacate štap, lopticu, frizbi... Može da njuška ili se igra s vama ili drugim psima. Možete ga podsticati da preskoči nešto ili se popnete do vrha nekog uspona. 

 

 

 

72a73a