169aCarstvo: Životinje (Animalia)

Razdeo (Phulum): Hordati (Chordata)

Podrazdeo (Subphulum): Kičmenjaci (Vertebrata)

Klasa (Classa): Sisari (Mammalia)

Red (Ordo): Zverovi (Carnivora)

Familija/Porodica (Familia): Psi (Canidae)

Rod (Genus): Canis

Vrsta (Species): Dingo (Canis lupus dingo)

Australijski divlji pas – dingo, vodi direktno poreklo od praistorijskog domaćeg psa, stoga je jasno da je i njegov predak, kao i predak domaćeg psa – vuk. Toliko je uspešno živeo u divljini da je tek nedavno ustanovljeno kako je prvobitno bio domaći pas koga su domoroci Aboridžini doneli u Australiju pre najmanje 4 000 godina, ali verovatnije je da u divljini živi i ne menja se poslednjih 8 000 godina. Izuzev tamo gde je paren s evropskim psima on je verovatno jedini na svetu preostali čistokrvni potomak praistorijskih domaćih pasa, zbog čega bi trebalo da bude čuvan kao deo jedinstvenog životinjskog carstva Australije. Međutim dingo je na korak od ugrožene vrste.

Izgled

Visoki su 50–60 cm u grebenu. Težina im je najčešće do 20 kg, ali ima primeraka i oko 35 kg. Dugački su metar i po. Crvenkastobraon su krzna i bele dlake na nogama i stomaku. Takav izgled savršena je kamuflaža u pustinjskim predelima u kojima žive. Oko dinga više liči na vučje nego na oko domaćeg psa.

Način života

U nekim delovima Australije živi u čoporu, a u drugim u manjim porodičnim grupama. Poput vuka pari se jednom godišnje.

Hrana

Hrani se različitim stvorenjima, od majušnih skakavaca i guštera do velikog plena kao što su divlje svinje i kenguri.

Stanište

Živi u zabačenim i florom oskudnim delovima Australije daleko udaljenim od gradova. Staništa su okrutna, zbog visokih temperatura danju koje drastično opadaju noću.