64aRazlozi zbog kojih ne treba udomljavati psa
Veoma su bitni razlozi zbog kojih uzimate psa. Zapitajte se zbog čega ga želite. Ako to činite jer je ta rasa skupa, retka, moderna – odustanite. Pas nije statusni simbol. Ako to činite jer je lepe boje, oblika, ako nameravate da mu menjate odeću ili nositi po kafićima i klubovima – odustanite. Pas nije pajac, lutka, igračka, modni detalj, dete. Ako to činite jer je snažan pa ćete izgledati žestoko – odustanite. Pas nije oružje ili predmet koji služi da budete opasni. Pas je živo biće snažnih osećanja i potreba koje se razlikuju od ljudskih.

Važni preduslovi kod udomljavanja psa
1. Temperament/energičnost psa – možda i najvažnija je odgovarajuća energija psa, koja je usklađena s vašom. Ukoliko se više krećete, energičan pas vam može odgovarati. Ukoliko ste pasivnija osoba, odgovaraće vam takav pas, kao i vi njemu. S druge strane snažne rase nisu za svakoga i veoma lako mogu da postanu veoma opasni psi. Ne zaboravite ni vaše godine. Štene bi moglo biti previše za stariju osobu. Stariji pas je idealno rešenje za ljude koji nemaju mnogo prostora i vremena za šetnju ili pak za nekoga ko nema decu u kući, kao što je samac ili bračni par koji živi sam... Pri tome, velika je verovatnoća da su odrasli psi naučeni da ne vrše nuždu u zatvorenom prostoru. A satisfakcija više je što odrasle i starije pse obično poslednje biraju. Kod udomljavanja, obratite pažnju i na pol psa. Ženke su obično mirnije, a mužjaci češće dominantni i mnogo skloniji da upadnu u tuču.

2. Posvećenost psu – ako uzmete psa, morate prihvatiti odgovornost za sve aspekte tokom celog njegovog života. Pas u život unosi veliko zadovoljstvo, ali pas je i velika obaveza. Fizička aktivnost veoma je bitna, pa morate naći vremena za makar dve šetnje dnevno, a poželjne su tri. Koliko je izlazak dug treba da bude u skladu sa psom, ali najvećem broju potrebno je najmanje sat i po šetnje dnevno. Dok je štene i veoma mlad, zbog slabe bešike napolje treba da izlazi pet puta. To što je možda u dvorištu čitav dan – to nije šetnja. Snažnim i energičnim psima poput pit bulova, rotvajlera, malinoija, boksera, dogo argentina, hrtova... potrebno je više od četiri sata fizičke aktivnosti svakoga dana.
Nužno je psu obezbediti redovnu i kvalitetnu hranu i vodu, i pristojan prostor u kojem će živeti, bilo u stanu ili dvorištu. Obavezno ga voditi kod veterinara, na redovne vakcine i osnovne preglede, i eventualne posebne preglede ukoliko postoji potreba.

3. Odgovornostpravilno vaspitati psa kako ne bi pokazivao probleme u ponašanju i postao opasnost za druge pse ili ljude.