Izaberite vaš jezik

48aPsi se upoznaju pre svega njuhom. Način prilaska već može da nagovesti namere psa. Ukoliko se psi ne poznaju, prilazak psa psu lučnom, a ne pravolinijskom putanjom i bez gledanja u oči, dobar je i neagresivan način. Nakon toga čulom mirisa upoznaće se njuškajući jedan drugom žlezde pod repom.

Posle toga obratite pažnju kako drže glavu, uši i rep jer u zavisnosti kakve signale dobiju kroz upoznavanje mogu postati pokorni, dominantni, dominantno-agresivni, samouvereni ali i nezainteresovani.

Susret dva dominantna psa

Pri susretu dva mužjaka slične ili podjednake dominantnosti, pri čemu nijedan još uvek drugome ne preti, najčešće započinje ples pozdravljanja. Polako se bočno približavaju jedan drugome, izbegavajući direktan pogled, ali su dominantnog stava: mirni i uzdignutih repova. Jedan drugome njuše analnu regiju. Nakon ovoga, mogu nekoliko puta kružiti jedan oko drugoga, a zatim najčešće svako odlazi na svoju stranu. Međutim zbog velike napetosti pri susretu ne znači da zbog nekog dominantnog signala i pokušaja dominacije neće doći do tuče.


Dešava se vrlo često da onaj koji je napao zapravo nije pokazivao dominantan znak već napadom odgovara zbog takvog signala drugog psa. Ljudi uvek osuđuju psa koji napadne zato što ne znaju da pročitaju ko zapravo izaziva sukob.

Osim toga često dolazi do nadmetanja u označavanju mirisnim tragovima, u kojima ukoliko jedinka naiđe na mokraću takmaca, „briše“ ga svojom i time osporava njegovo vlasništvo.


Prilazak agresivnog psa dominantnom psu

Prilaženje njuškom u njušku, uspostavljanje kontakta očima, vokalizacija – elementi su koji izazivaju i ukazuju na agresiju. Svaki dominantan pas odreagovaće na to. Čak će se i dva psa koja se poznaju u ovom slučaju prepustiti instinktu i sukobiti, ukoliko bilo koji od njih zaključi da mu se onaj drugi približava na agresivan način.

Ako pas već stoji bočno od psa koji mu prilazi, a na takav prilazak odgovara okrećući se prema pridošlici – znak je njegovog samopouzdanja i neprihvatanja da se nad njim dominira. Da li će doći do sukoba zavisi od reakcije psa koji prilazi, ali pre svega vlasnika psa koji ga mora pozvati.


Susret dominantnog i podređenog psa

Podređeni pas, dominantnom prilazi niske pozicije tela, spuštenih ušiju. Često dotrčava široko mašući repom, cvili, njuškom gurka njušku. Ako zadnji deo tela spusti, a prednji podigne uz lizanje dominantnijeg psa ili vazduha ispred sebe – naglašava svoju podređenost. Tada dominantni pas njuši zadnji deo podređenog psa, dok ovaj samo stoji ili leži na boku ili leđima.