Bilo da ste našli psa na ulici, neko ga ostavio u kutiji ili ste otišli u azil da ga izaberete; bilo da je rasan ili mešanac – treba usvajati, a ne kupovati psa. Usvajanjem spašavate psa ili mu bar poboljšavate kvalitet života i ne podržavate biznis uzgajanja rasa. Spašeni psi pokazuju veliku zahvalnost, i ukoliko se odmah pristupi pravilnom vaspitanju uz ispunjavanje psećih potreba – biće sjajni prijatelji. U suprotnom problemi u ponašanju se mogu javiti kao i kod bilo kog drugog psa.

164aUdomljavanje iz azila
U azilima se nalaze mešanci, ali vrlo često i rasni psi. Podjednako dobro delo činite kojeg god udomili, ali samo ako ispunjavate preduslove za držanje psa. Dok birate, budite svesni svojih mogućnosti. Stoga je bitno dobro se raspitati o psu koji vam se svidi. Pas može da se dopadne zbog izgleda, ali ne bira se po lepoti već po naravi koja vam odgovara.

Imajte na umu i to da je izgled nekih pasa manje popularan i da će se bez obzira na karakter teško udomiti. Mali beli psi su uvek popularni, braon nešto manje, dok su crni najređe birani. Štenci su najatraktivniji, dok se odrasli, a naročito stariji psi ma kako dobrog temperamenta – retko usvajaju.