Zloupotreba domaćih pasa


Domaći psi su se kroz istoriju koristili, a i danas se koriste u mnoge svrhe koje su u najmanju ruku nastrane ako psa smatramo čovekovim najboljim prijateljem. Često su i fizički i mentalno maltretirani. Negde se uzgajaju zbog mesa, krzna, laboratorijskih ogleda, koriste kao cirkuske atrakcije ili u sličnim vidovima zabave. Stvaraju se rase, pravi biznis od izložbi, koriste u sportu od kojih je najveći deo suštinski iživljavanje nad životinjama. Armija i policija obučavaju ih za specijalne poslove, koji nemaju veze sa psećim životom, zloupotrebljavajući uslovni refleks dresiraju ih za otkrivanje eksplozivnih naprava ili droge.

Domaći psi se i danas negde koriste kao hrana. U Aziji se godišnje pojede 12 miliona pasa. Od njihove dlake prede se vuna, a koža i krzno koriste za pravljenje odeće. Mnoge rase pasa i mešanci koriste se kao ogledni psi.

Slanje u vasionu za pse značilo je užasno iskustvo – veliki stres kao i pri laboratorijskim ogledima. Sibirska keruša Lajka bila je prvi pas koji je poslat u svemir. Dogodilo se to 3. novembra 1957. godine. U sovjetskom veštačkom satelitu „Sputnjik 2“ bila je jedini član posade. U to vreme za povratak svemirskih letelica nije postojalo rešenje pa je Lajkin život samom odlukom da leti bio žrtvovan – za nauku.
U ratovima često su upravo domaći psi obavljali najteže zadatke i stradali, a nimalo ih rat nije zanimao niti su za njega bili odgovorni.

Cirkuski psi rade ono što im se kaže, ali ne uživaju u tome. Uslovljeni su nagradama i tako naučeni izvode trikove koji zabavljaju ljude.
Stvaranje rasa, modifikacija rasa, uticaj izložbenih standarda, toliko negativno utiču na pse da gube svoje pseće funkcije poput instinkta, čula, fizičkih sposobnosti, zdrave percepcije i utiču na opšte zdravlje psa.

95aBlaži oblik, često netretiran kao zloupotreba, je ostavljanje psa samog u praznoj zgradi, fabričkim postrojenjima ili firmama kako bi čuvali imovinu i terali uljeze. Bilo da je pas u zatvorenom prostoru ili u ograđenom dvorištu – ukoliko ne dobija šetnje i najveći deo vremena provodi sam – predstavlja uskraćivanje psa fizičkih i društvenih potreba koje kao vrsta ima. Psu koji je po čitav dan u dvorištu, slično je kao životinjama u zoo vrtu čiji život u ograničenom prostoru nije ništa drugo nego zatvor.