57abPsi u velikim čoporima skloniji su napadu od jednog ili dva psa, naročito ukoliko nisu sterilisani ili kastrirani. To im je u prirodi. Obično lajanjem upozore da ne prilazite, ali ukoliko ih iznenadi vaša nagla pojava, posebno brza kretnja, mogu da reaguju odmah, uporedo s lajanjem. Najčešće prete kada neko zađe na njihovu teritoriju, pogotovo ako se brže kreće: trčanje, vožnja bicikle, vožnja rolera, motora, automobila...

Ako dođe do situacije u kojoj vam pas ili više pasa preti, nemojte bežati! Tako ćete ih osiliti u njihovoj nameri. Vrlo verovatno probuditi urođeni nagon da jure plen. Oni koji jure za vama, gricnuće vas za noge kako bi vas oborili. Ne činite nagle, neprirodne pokrete, niti podižite ruku. Izbegavajte kontakt očima, jer je to izazov. Ne vrištite niti vičite jer će to samo još više podstaći psa da napadne.

Umesto panike i bega, ostanite mirni. Pokažite pomirljive signale. Ne gledajući psa u oči već pogledom usmerenim ustranu i malo ka zemlji, polako se povlačite, ne okrećući leđa trepnite ili zevnite jer su i to pomirljivi signali. Kada ste se dovoljno udaljili, okrenite se bočno prema psu držeći ga na perifernom vidu. Ako krene prema vama, ponovo se okrenite prema njemu, ponovno pogledajte ustranu i prema dole, pa ponovite koračanje unazad.

Ako pas ili psi ne odstupaju, već nastavljaju sa pretnjom, čučnite i kao latite se kamena. To čini pse agresivnijim, ali ih drži na većoj udaljenosti. A nekada umeju i da pobegnu.
Ako vas pas ili psi ipak napadnu, uzmite štap, kišobran, ranac, kako biste se zaštitili. Jaknu ili majicu obavijte oko podlaktice. Ne udarajte ga dok ne uđe preblizo u vaš prostor. Do tada koristite improvizovani štit kao znak da ne dozvoljavate dalji prilazak i zaštitite pre svega glavu i lice. I dalje hodajte unazad u cilju napuštanja tog opasnog prostora. I dalje ih ne gledajte direktno. Trudite se da ne paničite.

296aPas vas juri

Dok džogirate prednost je što ste okretniji. Na rolerima ste najugroženiji, dok bicikl i skejt mogu poslužiti kao dobar štit. Siđite sa bicikle i usmeravajte ga kako bi bio između vas i psa, i šaljite pomirljive signale. Pošto je bežanje i trčanje u biti ista radnja, džogeri su izloženiji reakciji pasa. Zbog toga je za njih bitno da budu oprezni dok trče, naročito pored pasa koji nisu naviknuti na trkače. Tada treba stati i početi hodati, a onda kad se dovoljno udaljite nastavite trčanje.
Ako vas je dvoje, bilo da trčite ili vozite bicikl, rolere ili skejtbord, a na vas počnu da kidišu psi, okrenite jedno drugome leđa kako biste jedno drugom branili leđa. Tako ste zaštićeniji i spreda i otpozadi.