274aNjuška i zubi, pseće su ne samo oružje, već i oruđe za čišćenje šapa i ostalih delova tela. Grickaju se i trebe za vreme socijalizacije sa drugim psima, a prirodno je da vole da grizu neki predmet, jer je i to deo igre, ali i da bi osnažili vilicu ili čistili zube. Grizenje u tom smislu predstavlja fizički i intelektualni izazov, a štencima olakšava bol dok menjaju mlečne zube.

Na nama je da prirodnu i zdravu potrebu psa ograničimo na to šta smeju, a šta ne smeju da grizu ili jedu. To mogu biti igračke za pse, stare rukavice, grana... Bitno je da su bezbedne i da u slučaju da progutaju manji deo, neće imati zdravstvene posledice.

Ukoliko pas u kući ili van nje, nekontrolisano grize, jede ili usisava šta stigne: samo po sebi je problematično ponašanje koje može da progresira u druge vrste nepoželjog ponašanja. Osim toga to može biti i opasno za psa.

Neretko progutaju nešto veliko i opasno za želudac i creva poput plastike, pikavca ili nešto još opasnije: pregrizu kabl i dožive strujni udar. Odgovor vlasnika na takvo ponašanje svog psa često je da voli da grize i jede šta stigne i da je to tako, zanemarujući ozbiljnost problema.