U divljini, psi mlade rađaju u jazbini, rupi u zemlji, skrovištu u dugačkoj travi. U arktičnim predelima u tu svrhu koriste pećine, šupljine, često kopaju jazbine u zidovima provalija, dok u šumama najčešće kopaju pod korenjem drveća. I kuja domaćeg psa treba tamno, toplo i bezbedno mesto. Lisice i kojoti ponekad zauzmu i povećaju napuštene jazbine drugih životinja, najčešće tvorova ili jazavaca.

Vučica se obično šteni 15–30 minuta, a može i do šest sati ukoliko je leglo veliko. Onda nastupa lizanje novorođenčadi u cilju čišćenja, ali i stimulisanja početka disanja. Nakon rađanja, štenci svih kanida su majušni i bespomoćni, a majka retko kada u prvih nekoliko dana napušta leglo.

Jazbine su uvek blizu vode i randevua (zbornog mesta, zborišta), a to je najčešće u centralnom delu teritorije. Do jazbine može voditi više ulaza. Mladunci spavaju u udobnoj odaji na kraju tunela, dok majka spava u šupljini blizu ulaza. Štenci su u jazbini oko 8 nedelja.

Broj mladunaca u leglu zavisi od vrste do vrste. Kuja vuka s grivom daje najmanje mladunaca, obično samo dva; domaćeg psa obično četiri do šest; vuka između tri i osam mladih; lisica najčešće četiri do sedam, šakala pet do osam mladih, a afričkog divljeg psa – najviše, čak do šesnaest štenaca u jednom leglu.

181a

Sve majke kanidi izuzetno dobro hrane, brinu i požrtvovane su za svoje mlade. Čim čuju i najtiši šum vraćaju ih u jazbinu. Čim osete da im preti opasnost prebacuju ih na neko drugo mesto. Iako majke neizmerno najviše čine za mlade, čopor pomaže u njihovom odgajanju; svi članovi na različite načine i u različitoj meri. Dok doji potrebno joj je mnogo hrane kako bi proizvela dovoljno mleka da nahrani mladunčad. Majka-vučica, stvori oko 1,2 litra mleka dnevno. Za to joj je svakodnevno potrebno oko 2 litra vode i mnogo hrane. Najbolje da tokom prvih nedelja ne ide u lov, već da joj ostali donose hranu i brane jazbinu. Samo mlekom štenci se hrane oko pet nedelja, a onda počinje i karakterističan način hranjenja mladih polu-svarenom hranom koja se nalazi u stomaku odraslog psa – regurgitacija (povraćanje hrane kojom se onda hrane mladi). Ako je društvena vrsta psa, u tome pomažu svi članovi čopora. Od devete nedelje, kada oštri zubi počnu da je bole, majka ih odvikava od sisanja. Ponekad joj u tome pomaže mužjak koji ih sklanja, a time ujedno i vaspitava. Polako čopor dobija novu ulogu, a to je socijalizacija štenaca i čuvanje van jazbine.

Crvena lisica ne živi u grupi već samostalno odgaja mlade. Svoje mladunce snadbeva krupnijom divljači, a sama u to vreme živi isključivo od miševa.