Domaći psi od vukova su nasledili:

1. Valjanje – Mnogi domaći psi vole da se uvaljaju u lešine mrtvih životinja ili izmet. Tako skrivaju svoj miris od divljači. Pošto nisu u divljini očigledno da su to nasledili od vučje navike u lovu.

2. Zatrpavanje hrane – Ako psi imaju više hrane nego što im je potrebno, neretko višak zakopavaju, poput vukova. Ukoliko se čovek ne umeša, vratiće se po lovinu.

224a

3. Potera – Jurnjava za kolima, trkačima, biciklistima, lopticom, mačkama... Naročito kad osete strah skloni su da gone. Nasleđeni vučji instinkt da jure plen koji beži u strahu.

214a

4. „Zatrpavanje“ – Grebanje po tlu, najčešće posle defekacije tj. izbacivanja izmeta, ali i uriniranja, zapravo je vizualni znak, često veoma entuzijastičan i teatralan, sa ciljem da drugim psima pokaže da je taj deo obeležio.

216a

5. Šetanje po snežnom tragu i stazicama – Ukoliko se ne igraju, već šetaju, težiće da hodaju utabanim snežnim stazama. Slična pojava je i na livadama koje imaju puteljke nastale hodanjem. Umesto da se svaki vuk sam probija kroz sneg, vukovi to rade kako bi štedeli energiju dok obilaze teritoriju ili migriraju.

6. Jedu i piju napolju – Hranu i vodu kada su van kuće – retko odbijaju; čak i siti i napojeni, jer im se budi instinkt preživljavanja. Često će rado pojesti i staru kosku, a lizaće i prljave bare. Vukovi su najveći deo života praznog stomaka i gotovo uvek su u potrazi za hranom.

219a

7. Migracija – Potreba za šetnjom predstavlja simulaciju potrage za hranom. Vi i vaš pas ste čopor, a šetnja je simulacija lova. Vukovi migriraju u potrazi za hranom.

8. Mirisni tragovi – Mužjaci često na drveću, stubovima, gomilom gamenja, hidrantima... ispuste malo mokraće. Nasledili od vukova potrebu i način obeležavanja teritorije.

221a

9. Priprema za spavanje i spavanje – Pre nego što legnu, često se nekoliko puta zavrte ukrug i nameštaju prostirku vukući i grebući kao što vukovi lišće i zemlju u jazbini.

222a

10. Igračke koje pište – Igračke koje pište proizvode izrazito visoke tonove i privlače i mame pse da ih dohvate jer ih ti tonovi podsećaju na tonove plena koji su uhvatili ili koji u panici beži.

11. Čopor – Društvena su bića kojima je potreban čopor, kao što i vukovi teže da žive u njemu.

12. Teritorijalnost – za njih je teritorija prostor na kojem žive, hrane se, spavaju. Energično je brane od uljeza kao što i vukovi to čine.