Lov


183aIzdužena njuška divljih kanida omogućava im da uhvate plen u trku. Oblik zuba i njihova čvrstina, raspored u vilici i snažan pritisak ugriza predstavljavu izuzetno moćno i psima glavno oružje u lovu. Najsnažniji zagriz među kanidima ima vuk – preko 200 kilograma po kvadratnom centimetru; snaga ugriza afričkog divljeg psa je oko 180 kilograma po centimetru kvadratnom.

Uspešnost lova zavisi od iskustva lovaca, doba dana u kojem se lovi, vremenskih uslova, vrste terena, ali i od vrste, dostupnosti i starosti plena. Kod afričkih divljih pasa svaki treći lov završava se uspešno, što je veoma visok procenat. Kod vukova je taj procenat manji, u proseku nešto više od 10%. U ostalim slučajevima ostaju gladni, a za vrhunsku kondiciju potrebno im je 4 kg dnevno. Sposobni su da ulove odraslog mužjaka losa teškog 450 kg ili ženke 360 kg, što je čak šest puta veća životinja od jednog vuka. Takav plen dovoljno je velik da obezbedi meso za ceo čopor. Zimi je uspešnost lova veća jer plen upada u sneg pod pritiskom težine tela, a vukovi su lakši i težina im je ravnomernije raspoređena, a mogu i da razdvoje prste koji su povezani membranom i tako šapa ima veću površinu. Takođe kopitari u vreme zime imaju teži pristup hrani što ih čini oslabljenim i lakše uhvatljivim.

Domaći psi su stvoreni da bi, između ostalog, lovili s ljudima. Sada za to nema tolike potrebe, ali da su pušteni u prirodu, oni koji nisu mnogo rasni vremenom bi postali podivljali psi, tj.iskonski instinkt bi im se probudio.

Kanidi imaju običaj da se valjaju u strvini ili izmetu. Različita su tumačenja zašto to rade: upoznaju se s novim mirisom, skrivaju lični miris, povećavaju ličnu atraktivnost jer ih podsećaju na miris feromona, pokazuju da su pronašli nešto značajno... Ipak verovatno da je temelj ovakvog ponašanja maskiranje psa. Divlji kanidi valjaju se u antilopinom izmetu jer ako bi nanjušila miris psa, verovatno bi pobegla.

Preterani lov predstavlja pojavu kada životinje ubiju više nego što mogu da pojedu. Kod vukova se to dešava najčešće u nekoliko nedelja kasne zime ili ranog proleća kada je debljina snega viša od 70 cm i trajala 4–8 nedelja. Tada vukovi često zakopavaju plen i vraćaju se po njega. Kada ubiju previše mogu da pojedu i samo 30% a ostalo zakopaju, ali se po lovinu vrate i nakon nekoliko meseci.