Biti vođa ne znači ulivati strah. Vaš pas treba da vas sluša zato što želi, zato što vam veruje, a ne zato što mora – iz straha. 

62aPreduslovi za dobrog vođu su:

1. Iskrena ljubav prema psu – voleti psa znači biti svestan da je pas pas i uložiti napor kako bi se ispunile pseće potrebe. 

2. Strpljenje – vreme, vreme i vreme. Da bi vas prihvatio kao vođu potrebno je vreme. Ne možete reći psu: „Ja sam vođa.“ A on na to: „Da, jesi. Kako ti kažeš.“ To u ljudskom svetu prolazi – u životinjskom ne.

3. Smirenost – strpljenje i smirenost, naizgled su isto, ali postoji razlika. Smirenost upotpunjuje strpljenje i ono tada dobija celovit smisao. Pas oseća naš nemir: bes, ljutnju, nervozu, pasivnu agresivnost; a da ne govorimo o vidljivim znakovima poput agresivnosti, vrištanja, paničenja... Tada ste van kontrole i to je za psa znak da nešto nije u redu. 

4. Doslednost – ne samo svakodnevna, već u svakom trenutku. Čak i u aspektima života koji deluju nebitno, moramo se pridržavati onoga što smo odredili kao poželjno ili nepoželjno u ponašanju psa – kako kod kuće, tako i napolju. Ako u jednoj situaciji odreagujemo na jedan način, a drugi put u istoj ili sličnoj drugačije, to će ga zbuniti i narušiti njegovo poverenje u nas. 

5. Samouverenost – verujte u ono što radite, naravno pre toga morate naučiti šta je pravilan rad sa psom.