Za razliku od ljudi, psima uši obavljaju veoma važnu ulogu u komunikaciji. Svi divlji kanidi imaju uspravne uši, ali kod domaćih pasa mnogo je različitih položaja, oblika i veličina ušiju. Neki su bolji za komuniciranje od drugih. Pokret preklopljenih ušiju značajno je manje vidljiv, ali je daleko bolji od rasa kod kojih stoje visoko kao posledica kupiranja. Značenje položaja psećih ušiju obavezno treba čitati u kontekstu cele aktivnosti psa.

Osnovni položaji ušiju i njihovo značenje:

262a1. Uspravljene uši ili blago nagnute prema napred
a) pretnja samouverenog psa – tako postavljene prati ili pokazivanje zuba ili naboran nos ili režanje ili kombinacija ovih signala. Rep i ostatak tela su u samouverenom ili dominantnom položaju.

b) zainteresovanost, skoncentrisanost – ukoliko nema nabora na njušci, režanja, a rep i telo nisu u dominantnom položaju znači da pas usresređeno promatra određeni predmet, pažljivo osluškuje određeni zvuk ili je koncentrisan na neki nov ili neočekivan događaj.

c) zainteresovanost i znatiželja za neki nov ili neobičan zvuk – uz signale koji znače zainteresovanost i skoncentrisanost oči se malo više otvore, uz ponekad i sporo mahanja repom koji je nešto niže, a vrlo često pas glavu naizmenično krivi čas na jednu pa na drugu stranu (koje je vrlo simpatično), npr. kad čuje neki neobičan zvuk na televiziji.

263a2. Spuštene uši uz glavu
a) pokornost – uz odgovarajuće signale očiju, repa, položaja tela...

b) strah – uz odgovarajuće signale očiju, repa, položaja tela... Rep je niže nego prilikom pokornosti.

c) agresija iz straha – ukoliko ono što karakteriše strah prati i pokazivanje zuba, režanje ili kostrešenje.

d) pomirljiv stav – nema znakova koji prate agresiju iz straha, ali izostaje položaj tela i mahanje repom kao pri pokornom stavu.