185aNajveći razlog česte netrpeljivosti pasa i mačaka je što slični signali potpuno različito znače. Na primer, najveću naklonost mačka pokazuje uspravnim držanjem repa, dok je za psa to znak samouverenosti, dominacije, agresije... U svakom slučaju ne predstavlja signal kojim pokazuje veliku ljubaznost. Osim toga, određene kombinacije pokreta ušiju, repa, položaja tela i dlake, deluju zbunjujuće. Na primer, uplašena mačka kostreši svoje krzno, savija leđa, a rep drži uspravno, dok pas pri takvom osećanju takođe može da se kostreši, savije leđa, ali rep je potpuno spušten, čak i između nogu.

Štene i mače najlakše je prilagoditi zajedničkom životu, jer odrastajući rešavaju nesuglasice i uče značenje signala jedno drugog. Spajanje odrasle mačke i psa nešto je teže. Životinje treba nadzirati. Ako stvari izmaknu kontroli, najbolje se umešati. Najjednostavnije je omesti ih u svađi: prskajući ih ili politi vodom, baciti ćebe, kaput ili nešto slično preko njih. 
U periodu privikavanja, verovatno će spavati udaljeni jedno od drugog, ali razvijanjem međusobnog poverenja počeće da spavaju u istoj sobi, a takođe vremenom će naučiti značenje međusobnih signala. 
Mačke predu samo u društvu živih bića, a psi mašu repom samo u prisustvu živih bića.