Usta su izuzetno važno sredstvo pseće komunikacije. Pored stvaranja zvukova, položaj usta mnogo govori o raspoloženju ili namerama psa. Da li je ljut, dominantan, agresivan, uplašen, usresređen, znatiželjan, opušten, pod stresom...
Signali ustima pojačani su signalima ušiju i očiju, ali poruke koje oni šalju vrlo često moraju se sagledati u kombinaciji i sa drugim delovima tela. Keženje i podignute usne poznat su znak ljutnje i gneva, pretnje ili spremnosti za napad, ali u određenim slučajevima mogu da označavaju raspoloženje i želju za aktivnom igrom.

70a

Osnovna osećanja koja pokazuje položaj usta:

1. Opuštenost i zadovoljstvo – otvorena vilica manje ili više vidljivog isplaženog jezika preko donjih zuba. Pas dahće samo zbog regulacije temperature, ali govorom ostalih delova tela ne pokazuje da se pregrejao i da zbog toga oseća nelagodu. Naravno, ne znači da pas nije raspoložen ukoliko su mu usta zatvorena, ali tada treba pažljivije sagledati pojedinačne singnale i sve njih u celini.

2. Uzbuđenje – pas dahće zbog čega su usta otvorena, ali govor tela pokazuje ustreptalost.

3. Pažnja i zainteresovanost – zatvorena usta, jezik i zubi nisu vidljivi, uši prema napred, bez režanja, a telo nije napeto.

4. Pretnja – zatvorena usta, uši prema napred, ali reži ili se zubi malo vide. Telo je napeto. Ozbiljno preti ili upozorava da se udaljite.

5. Uznemirenost – usta su zatvorena uz moguće keženje ako mu to osećanje izaziva neko drugo biće. Ali pri uznemirenosti usne su neretko i čvrsto spojene. S druge strane pas može nespokojno dahtati kao posledica stresa npr. ako se plaši vožnje automobilom.