Problemi u ponašanju


123aUkoliko ne ispunimo pseće potrebe, sigurno će se pre ili kasnije pojaviti problem u ponašanju.
Svakako da je jasno vidljiva agresivnost najlakše uočljiva, ali postoje i teže primetni agresivni signali, ali i drugi, nekada skoro neprimetni simptomi koji ukazuju da se pas ne oseća lagodno, da ima neki problem.

Svaki pas koji živi s ljudima u stanu, u kući s dvorištem... dakle van prirodnog načina života, s vremena na vreme ispoljiće neki oblik problematičnog ponašanja. To što je u smirenom stanju ne znači da vremenom ne može da se javi neki problem. Takođe, psi se i razlikuju, pa su tako neki osetljiviji od drugih. Neki su skloniji jednoj, a neki drugoj vrsti problema u ponašanju.

Ponekad se desi da vlasnici ne znaju kada i zbog čega se pas promenio, npr. kako mu se javio preterani strah i uznemirenost od petardi, a nije ih se bojao; ili strah od prolaska pored neke kapije na koju ranije nije ni obraćao pažnju... Jer čak i ako mislimo da smo sve radili kako treba, jedan detalj – za nas neprimetan ili nebitan – može da bude okidač. Tada ne treba ni sebe niti psa kriviti. Problem treba rešiti!