148aPsi često jasno pokazuju da njihova hrana pripada samo njima. To je prirodan instinkt. To je evoluciono nasleđe od vukova. Ali pošto vi treba da budete vođa, hrana pripada vama. To ne znači da je psu nećete dati, ali mora znati da ukoliko poželite da je od njega uzmete, mora vam prepusti bez ikakvog otpora. To je bitno zbog vaspitanja psa, ali i da bi se izbegla opasnost da pas pojede nešto što ne sme – naročito napolju. 

Dešava se i da psi sakriju hranu i pre nego počnu da jedu. Odnesu u drugu sobu ili zatrpaju u dvorištu. Jedno je skrivati višak koji u datom trenutku ne mogu da pojedu jer to rade da bi zaštitili zamišljene zalihe, ali ovakvo ponašanje može da razvije posesivnost.

U osnovi posesivnosti je potreba da se ima nešto, a da pas nije motivisan objektivnim razlogom kao što je glad, ugroženost, ženka, parenje...
Osim hrane, neki psi gomilaju igračke ili druge predmete sakrivajući ih po ćoškovima ili ih jednostavno poređaju nasred sobe i demonstriraju da su oni vlasnici... Ne dozvolite takvo ponašanje jer je vrlo često naredni problem u ponašanjuagresivnost.

Posesivnost može biti i u odnosu na vlasnika. Postoji razlika – ponekad teško uočljiva – između zaštitničkog odnosa prema vlasniku i posesivnosti, koja je sama po sebi problem, ali osim toga dokazuje da niste vođa.