Opštim položajem tela i položajem pojedinih delova tela, kao i načinom na koji se pas kreće, šalju se određeni signali, kako drugim psima tako i ostalim bićima. 

Postoje tri osnovna stava: visok, neutralan i nizak. Štenci počinju da šalju i primaju te signale u dobi 2–12 nedelje. Obično, ali ne uvek, visina svakog dela tela odgovara nivou samouverenosti u datom trenutku. Što je pas dominantniji, to se većim i višim pokušava učiniti. Podređene ili uplašene pokušavaju se učiniti malenima.

133aKada je telo u niskom položaju ili bar nižem od neutralnog, uši spuštene i zabačene, a rep takođe u neutralnom ili nešto niže od neutralnog položaja – karakteristika je pokornog stava. Vrlo često će sedeti ili ležati pogleda prema gore. Međutim ukoliko je samo telo u celini spušteno, a ostali delovi tela ne pokazuju pokornost, najčešće znači prikradanje i tada pas brzo iz niskog prelazi u neutralan ili visok položaj tela.

 

136a2Neutralan položaj tela karakterističan je za psa koji se oseća lagodno. Glava je podignuta, kao i uši, ali one nisu usmrene ka napred. Rep je opušten, neutralnog položaja što bi značilo prema dole, ali kod mnogih rasa oblik repa nameće da je neutralni položaj drugačiji. Neretka pojava je i mirno njihanje repom. Često su usta otvorena i jezik isplažen.

 

 

135aVisok položaj tela javlja se kod smirenog-samouverenog psa i dominantnog psa.
Kod samouverenog, rituala dominacije nema. Glava, uši i rep su podignuti, ali pas nije napet. Ako maše repom, onda to čini polako do umereno brzo i ritmično. Telo je između neutralnog i visokog položaja. Nije nakostrešen i najčešće će mirno stajati ili lagano, ali ne i napeto hodati. Razlika između stava samouverenog psa i dominantnog je u nijansama, zbog čega ih ljudi često ne razlikuju ili mešaju, ali te razlike ipak postoje. 

Pas dominantnog stava ima uspravno držanje, ispružene noge kao da hoda na vrhovima prstiju šapa koje su čvrste. Vrat je istegnut, glava podignuta kao i rep i uši. Može se javiti piloerekcija (kostrešenje životinjskog krzna) na leđima i repu. Sve to kako bi izgledao što veći.