Divlji kanidi pare se jednom godišnje, pred kraj zime. Oko dva meseca kasnije, najčešće nakon 9 nedelja, odnosno 63 dana rađaju se mladunci. Za razliku od ženki divljih, ženke domaćih pasa teraju se dva puta godišnje, ali trajanje skotnosti je ista.

Teranje

Prvo teranje kod ženki obično je posle devet meseci života, ali može i nešto ranije ili kasnije. Vukovi u zatočeništvu najčešće počinju da se razmnožavaju sa devet do deset meseci, dok s druge strane, na slobodi prvo leglo vučica dolazi na svet u njenoj drugoj do petoj godini života. Alfa par prosečno se razmnožava 3–4 godine.

Teranju prethodi proestrus faza. U njemu ženski polni organ nabrekne i započinje svoju aktivnost. Traje oko devet dana i u tom periodu ženka postaje uznemirenija. Sklona je lutanju više nego obično. Pije i mokri mnogo više nego obično. Miris urina privlači mužjake, koji ga mogu nanjušiti s velike udaljenosti. I pored ispuštanja privlačnog mirisa, ženka odbija pokušaje mužjaka da je osvoje. U tome je odlučna, a to pokazuje režanjem, pokazivanjem zuba, tako što ih pojuri ili čak ugrize. Manje agresivna ženka često jednostavno pobegne ili se okrene dok mužjak pokušava da je naskoči, a neke samo sednu. Za razliku od žena, kod kuja do krvarenja dolazi pre ovulacije i predstavlja pripremu za ovulaciju. Posle toga nastupa teranje tj. polna nadraženost koja se stručno naziva estrus. To je latinska reč koja znači „divlji zanos“. Teranje traje dvadeset i jedan dan, ponekad koji dan duže ili kraće od toga. U tom stanju ženka je mnogo aktivnija, ponekad agresivnija nego inače. Plodno razdoblje traje tek nekoliko dana jer kada se jajašca oslobode, potrebno je oko sedamdeset i dva sata da sazre, pre nego što mogu da budu oplođena.

Udvaranje

Pre parenja pas prati kuju ukorak i udvara joj se na sve načine i to veoma uporno: trčkara oko nje, okreće se, kruži oko nje, pilji u nju, njuška je, laje kao da moli, trebi, liže i to najčešće uši... Dugim njušenjem njenog zadnjeg dela intenzivira svoju nameru. I to je trenutak kada ženka odlučuje. Ako je zainteresovana, nameće zadnji deo i odmiče rep na stranu. Na ovaj gest, mužjak će prići bočno i nasloniti svoju glavu preko njenih leđa. Ako ona ne uzmakne već stoji mirno, mužjak naskakuje na nju.

Lisica zbog samotnjačkog načina života, u doba parenja, neprijatno krešti kako bi dozvala (našla) partnera. Tada se obično po nekoliko mužjaka pridružuje ženki, prate je u stopu i udvaraju joj se isto kao i ostali psi. A u to vreme njihovo lajanje je češće nego ikada, dok šakali mnogo zavijaju.

186acPrema ostalim psima udvarač je neraspoložen i ljubomoran. Suparnici znaju žestoko da se pobiju. Tako je i kod lisica. Ako se dva podjednako snažna psa nađu na istom putu, odmah dolazi do žestoke tučnjave. Kod vukova tokom sezone parenja, vlada velika napetost u čoporu. Alfa mužjak i ženka moraju da dominiraju nad ostalima kako bi ih uverili da će se samo oni pariti. Od trenutka kad vuk zaskoči vučicu parenje može trajati više od pola sata. Onda dolazi do sparivanja tj. penis ne može da ispadne i tako se povećava mogućnost začeća. Kada se spare, kanidi često ostaju spojeni više minuta. Nakon toga čopor se opusti. Štenci se najčešće rađaju na proleće, kada vreme otopli i poveća se dostupnost hrani. Nekoliko dana pre porođaja vučica ostaje u jazbini, zubima čupa sebi dlake sa stomaka otkrivajući bradavice.