Izaberite vaš jezik

243a18. 2. 2018.

Verovatno se svima koji imaju ili su imali psa, desilo da se vrate kući i da ih dočeka iscepana koverta ili sveska, razbacana zemlja iz saksije ili izgrizena nogara stolice. I šta onda sledi? Grdnja? Batine?

Uzmimo primer: Vratite se kući i vidite da je pas iskopao zemlju iz saksije. Počnete da ga grdite. Zatim, odlučite da ga kaznite tako što neće dobiti šetnju. Ili tako što mu toga dana nećete dati omiljenu igračku. Ili tako što ćete ga ignorisati do kraja dana. To je kazna. U njenoj osnovi je uskraćivanje nečega što predstavlja bližu ili dalju budućnost. Pas je biće koje ne može da racionalizuje zbog čega tog dana nema šetnje, igračke ili bilo čega što je svakodnevica. A povrh toga, šetnja je potpuno neophodna za psa. Dakle, takva vrsta kazne produbljuje problem u ponašanju.

Svakako, ako pas skače po stanu, nemojte ga izvesti dok je u tako uzbuđenom stanju, jer će povezati da takvim ponašanjem dobija ono što želi – u ovom slučaju šetnju. Ali ako pas u 12 sati na terasi iskopa zemlju iz saksije dok ste vi u gradskom prevozu, to što mu u 12 i 30 uskratite šetnju – zbog pseće percepcije koja se razlikuje od naše – neće povezati da je zbog saksije. A ukoliko povrh svega počnete da mu objašnjavate da blatu nije mesto na podu, tek mu onda ništa neće biti jasno, jer psi ne razumeju naše složene jezičke konstrukcije.

Korekcija je usmeravanje i ispravka ponašanja. Cilj joj je da pokažemo šta je neprihvatljivo, a šta prihvatljivo ponašanje. Treba da usledi čim pas uradi nešto što ne sme, i ona se izvodi rečju (zvukom), pokretom ili dodirom tako da mu poruka koju mu šaljete bude potpuno razumljiva. Konkretna. Vidite psa kako cepa svesku – korekcija!

Zbog toga, reagujte odmah kada vidite da pas cepa svesku, a ako ga zateknete da spava pored iscepane sveske... onda ništa.