Izaberite vaš jezik

243a

11. 3. 2018.

Neretko se dešava da vlasnici sa svojim psima – koji su uredno na povocu – hodajući ulicom u suprotnim smerovima, pri samom mimoilaženju upadnu u neprijatnu situaciju. Makar jedan pas počne da agresivno laje. A neretko se dešava da baš tada vlasnici pogrešno reaguju.

Jedna od učestalih grešaka je povlačenje povoca i time podizanje psa na zadnje noge. Zašto to nije dobro? Prvi razlog je jer pozicija tela u kojoj je pas na zadnjim nogama, zapravo je položaj u kojem se psi često nađu dok se tuku – propinjanjem pokušavaju da nadjačaju i obore protivnika. Drugi razlog zašto to nije dobro je što se na taj način pas smešta u položaj koji je viši od neutralnog položaja tela, a to je pokazatelj samouverenosti ili dominacije. Samouverenost je nešto što u ovakvoj situaciji svakako ne treba podsticati, a o domnaciji i da ne govorimo. Treći razlog je što sam čin natezanja povoca unosi napetost jer se ne šalje jasna poruka da ne odobravate takvo ponašanje. Povodac pri koreciji treba kratko, brzo i jasno cimnuti ustranu.

Druga učestala greška je objašnjavaje psu da to nije u redu. Duže rečenice ne koriguju psa, mogu samo da unesu još više nemira. Koristite kratke komande.

Treća učestala greška – koja se teško kontroliše jer nastaje u onom nesvesnom – je napetost osobe koja drži povodac. Naročito prisutna ako pas reži, kidiše i pokazuje očitu nameru da napadne. Takva neprijatnost kod mnogih unosi nervozu, a često i strah. Pas to oseti i u povocu i pokretu i glasu vlasnika. Zato se trudite da mirno reagujete.

Stoga, ovakvi postupci čine da problem progresira, da se produbi. Iz najbolje namere da se pas umiri, ljudi zapravo podstiču stanje u koje je pas zapao. Podstiču agresiju.